Jsem obrovsky ráda, že jsem si jako dalšího hosta zvolila právě Gorana. Nejen proto, že to byl první zástupce mužského pokolení v podcastu. Ale zejména proto, jaký je Goran člověk.

Jeho lidský přístup se odráží doslova ve všem co dělá. Je to jeden z těch ryzích lidí, kterých je málo jako šafránu. Ať už Gorana znáte z hlediska osobního, nebo pracovního, můžete se spolehnout na to, že jednáte s čestným, férovým, poctivým člověkem, který vám řekne vše tak, jak to vnitřně cítí.

S Goranem šlo natáčení jako po másle. Kdyby nebylo výměny baterky v kameře, sjeli bychom rozhovor na jeden záběr.

Bohužel jsem si včas nevšimla, že se natáčení právě z důvodu vybití baterky zastavilo. A ačkoliv jsme hned zkontrolovali, kolik materiálu se nenahrálo a kam se musíme v rozhovoru vrátit, i tak nám něco málo v podcastu chybí.

Proč to zde píši? Protože by byla škoda připravit vás o jednu krásnou myšlenku, která se nám ze záznamu vytratila. Goran při natáčení popisoval, jaký je rozdíl v přístupu čechů a bosňanů v oblasti konkurence. Když se v Plzni objevila další pražírna kávy, první reakce čechů byla, „pozor, je tady další pražírna kávy, to Tě může položit“. On to ale takto neviděl a nevidí to takto dodnes.

Slovo konkurence nezná. Má v krvi se s lidmi podobných zájmů spojovat. Naštěstí to zčásti popisuje v další sekci podcastu. Tam se seznámí se skvělým dodavatelem kávy, tam zase s někým, kdo rozumí jiné oblasti. Ten je z Brazílie, ten z Etiopie, ten ze Salvadoru… A každý má co říci k tomu, co je všechny tak strašně moc baví! Tím vzniká dokonalá harmonie a spolupráce, která má daleko širší záběr. A mnohem větší sílu než když se jednotlivec třese z toho, že „jej někdo položí“.

Tímto svým přístupem nám Goran prozrazuje tajnou ingredienci úspěchu, kterou bosňané objevovat nemusí. Mají to v krvi. Ale troufám si napsat, že my jako češi se můžeme od Gorana v totmo směru jen a jen učit. Ačkoliv poslední léta mám dojem, že se to u nás v ČR také mění k lepšímu, i tak je spousta jednotlivců, kteří se stále neradi dělí o své know how, o své zkušenosti a postupy, které se jim osvědčili. Syslí si je, křečkují a obávají se jakéhokoliv ohrožení. Kdybychom se spojovali v oblastech našich zájmů a profesí více, byli bychom silnější, úspěšnější a rozvíjeli bychom se společně mnohem rychleji a lépe.

Goran nás také povzbuzuje k tomu, abychom si začali více kávu vychutnávat. Brali ji více jako zážitek. Sdílení s lidmi, které máme rádi. Vychutnali si s kávou v ruce sílu okamžiku. A dokázali se aspoň na chvilku zastavit uprostřed dne, vydechnout a měli z kávy radostný požitek.

Po 18ti letech, kdy se Goran intenzivně kávě věnuje, se může pochlubit řadou úspěchů. Je pyšným majitelem kavárny Orient Coffee přímo v centru města Plzně. Je lektorem České barmanské asociace, v rámci které připravuje vždy velmi kreativní program pro odbornou i méně odbornou veřejnost. Dále je spolupořadatelem Station Coffe Fest, který se konal v uplynulém roce v budově Moving Station v Plzni a měl obrovskou účast. Popisuje, že to byl jeden z jeho splněných snů. A u toho se jen tetelí. Funkcí a zásluh má ale mnohem více. Je stále aktivní a má mnoho rozsáhlých plánů do budoucna.

Já přeji Goranovi i zde, aby se mu do puntíku všechno splnilo. Aby si dál užíval kávu i čas se svými blízkými. A abychom se mohli všichni těšit z budoucích akcí, které ještě uspořádá.

Také mu i zde na blogu ještě jednou děkuji za to, že účast v podcastu přijal. Natáčení bylo moc prima!

Pokud budete chtít vědět více o Goranovi, jeho kavárně, e-shopu, produktech, kurzech, které nabízí a mnohém dalším, sledujte: https://www.orientcoffee.com. Také mu můžete napsat jakýkoliv dotaz týkající se kávy do komentáře pod video. Rád vám odpoví.

Aby to nebylo úplnou samozřejmostí, ráda bych zde také poděkovala opět svému manželovi, protože nebýt jeho podpory a pomoci s dětmi, k natáčení žádných dílů podcastu by nedošlo. Děkuji Ti! A doufám, že toho nebudeš mít brzy plné zuby!

A teď už vám přeji krásné pokoukání/ poslouchání! Pokud možno s šálkem kvalitní, správně připravené kávy v ruce 🙂

Mějte se krásně

Nikola Kotalová

Nikola

Psycholožka ve zdravotnictví v oboru klinické psychologie, 34 let. Maminka dvou malých dcer, aktuálně na MD.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *