Před několika dny jsem vydala Intro k podcastu Dělej co miluješ.

Protože je všechno řečeno v samotném intru k podcastu, nebudu se zde dlouhosáhle rozepisovat.

V podcastu Nikola Kotalová – Dělej co miluješ, se mohou objevit hosté různých profesí, koníčků, ale například i maminka nebo tatínek na MD, který momentálně cítí, že je ve fázi života, kde se cítí dobře a ví, že to, co právě dělá jej na sto procent naplňuje. Nejde tedy o žádnou konkrétní oblast zájmu, ani o konkrétní profesní zaměření mých hostů. Jde o jejich silnou vnitřní motivaci a osobnostní charakteristiky.

Mě jako psycholožku většinou zajímá to, jak daný host začínal. Jaká byla jeho minulost, odkud pochází, jaké byly jeho kořeny. Zajímá mě to, kdy jej začalo poprvé napadat, že by se rád věnoval tomu, co dělá dnes. Jestli se rozhodoval postupně, nebo to byl hned jasný nápad. Jaké byly počátky toho všeho. Jakým způsobem sbíral informace, rozkoukával se, kde sháněl inspiraci, co jej posouvalo dál.

Dále mě zajímá jak se vyrovnával s různými situacemi, jak zvládal svoji vlastní frustraci, když něco nešlo, jak se snažil zlepšit svou odolnost. Ale někdy se sama tak zaposlouchám do vyprávění hosta, že se nechám pohltit a otázky odložím trochu stranou. Stále je to i pro mne relax a koníček při mých dvou MD, jak jsem také popsala v intru a někdy by zásahy do vyprávění hosta byly spíše na škodu.

Host je samozřejmě expert na danou oblast ve které se pohybuje, nebo na dané téma, se kterým přichází. Proto má hlavní slovo on a já jsem opravdu spíše v roli upozaděného moderujícího. Trochu z toho svého fachu si do podcastu přidávám, ale nerada bych aby potom host neměl dostatek prostoru na své volnější povídání. Proto se ráda někdy přepnu více do role posluchače a klidně přiznám, že v dané oblasti jsem lajk a nechám si ráda rozšířit obzory. Každý jeden host je obrovsky cenný a informace od něj jsou k nezaplacení obohacující!

Rozhodně také nemám a nechci mít žádnou univerzální „šablonu“ na rozhovor s hostem. Některé otázky mohu u hostů opakovat, ale každý můj host je natolik originální a každé vyprávění má tak odlišný průběh, že nechci své hosty „cpát“ do zcela strukturovaného rozhovoru. Přece jenom celý podcast má být hlavně o pohodě, té vaší, mých hostů i mojí. A má za úkol ukázat jejich vnitřní motivaci, jejich vnitřní motor, který je hnal kupředu. To jak se dokázali vyrovnat s neúspěchy a nezdary a to jak se pak radovali, když se jim dařilo.

Jak bylo řečeno v intru, nechci, aby příběhy mých hostů vyzněly nějak idealisticky. Všechno se jim vždy nedařilo. Měly spoustu pádů a vzestupů. Okolí je někdy odrazovalo. Kromě vlastních vnitřních obav, jim kolikrát ostatní lidé okolo také nepřidávali. Ale oni se rozhodli to nevzdat. Ikdyž klopýtli, zase vstali a třeba i mnohokrát. Postupně si šli krůček po krůčku za svým. Dbali na kvalitu, na poctivou práci a pokud se jednalo skutečně o oblast profesní, vybudovali si dobré jméno a fungující byznys.

V podcastu jsem také zmínila, že někteří hosté se věnují svým oborům od mlada, tak jako já. Jiní se rozhodli až v průběhu času, že je to vlastně táhne trochu jiným směrem. A poslechli svůj vnitřní hlas.

Ať tak či tak, napříč různými díly (kterých mám připraveno mnoho v zásobě, protože jsem byla od léta aktivní s přípravami a na začátku podzimu jsme natáčeli jeden díl za druhým), se můžete setkat jak s ženami, tak s muži. Nerada bych, aby vznikl dojem, že se zaměřuji například pouze na ženská témata nebo na témata okolo rodiny apod. Ráda bych, aby se střídali opravdu různí hosté z různých oblastí zájmů a aby byly podcasty různorodé a barvité.

Doufám, že si u podcastu vždy odpočinete. Strávíte pěknou chvilku posloucháním podcastu s někým, koho máte rádi nebo s hrnkem kávy či čaje v ruce. A že si podcast pokaždé užijete. Proto chci také střídat vážnější témata s mírně lehčími. Ne každý má náladu na vážná témata a to budu respektovat.

V budoucnu plánuji dělat kratší časově omezené podcastové cykly / seriály z různých užších oblastí mého zájmu. Už nyní mám v hlavě několik okruhů s tématy a jen promýšlím, jakou první odnož původního podcastu vystřelím ven jako první.

Pokud Vás příběhy mých hostů v něčem inspirují, motivují, nebo budete mít pocit, že by se danné téma někomu hodilo, prosím o sdílení. Také budu ráda za Vaše komentáře a pokud se vám podcast líbí, prosím nezapomeňte na ODBĚR!

Přeji všem krásné podzimní dny

Vaše Nikola Kotalová

Nikola

Psycholožka ve zdravotnictví v oboru klinické psychologie, 34 let. Maminka dvou malých dcer, aktuálně na MD.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *