Na tento dvojdíl jsem se ohromně těšila. Eva Nyklesová, porodní asistentka, pracující pro FN Plzeň, přijala pozvání ke mě do podcastu a já jsem za to obrovsky ráda.

Kromě jejího skromného, milého vystupování, mě totiž příjemně překvapila velkou otevřeností v řadě témat, které jsme v den natáčení stihly probrat. Právě proto nakonec neplánovaně, spontánně vznikl i dvojdíl.

V prvním díle nás Eva seznamuje s tím, jak se z jejího pohledu v ČR porodnictví vyvíjí, jak k celému procesu rození miminka přistupují nemocnice, odborný personál, ale i samotné maminky.

Může mnohé porovnat i se službami v porodnictví nabízenými v Anglii, kde prožila šest let života a právě tam nabírala úplně první pracovní zkušenosti v době, kdy už byla kvalifikovaná porodní asistentka.

V povídání jsme se dostaly ale i k přítomnosti tatínků u porodu. Na toto téma jsem se velmi těšila a bylo pro mě příjemné si poslechnout, jaké typy tatínků u porodu bývají, jak i jejich přístup může celý proces porodu ovlivnit.

Eva nešetří skvělými radami a tipy pro tatínky. Takže věřím, že pokud se k podcastu dostane budoucí tatínek, který se chystá u porodu být anebo o tom stále ještě trochu přemýšlí, určitě si z něj může cenné rady pro sebe vzít a inspirovat se.

Zajímavé pro mne bylo i slyšet o natáčení dokureality Malé lásky, na které Eva moc ráda vzpomíná. O všem vypráví s obrovským nadhledem, vtipem a lehkostí. Takže se snadno do podcastu zaposloucháte.

Ačkoliv na youtube ani v popiscích u podcastu v podcastových aplikacích neprozrazuji mnoho ke druhé části rozhovoru, tady si troufnu pár věcí „propálit“. Je to proto, že se už sama nemůžu dočkat, až druhou část finálně dostříhám. A sama se na ni (i několikrát) podívám!

Sice bude délkou kratší než první část, ale o to „výživnější“. Už se moc těším!

Co si pamatuji z živého rozhovoru, Eva mi naprosto vyrazila dech svou přímostí, tím jak bez obalu popisovala „normální“ věci, které řeší snad každá máma, ale málo která je takto otevřeně přizná. A ještě k tomu NAHLAS! A VEŘEJNĚ V PODCASTU! Klobouk dolů Evi!

Ve druhé části rozhovoru nám Eva řekne o svém vlastním porodu, šestinedělí i o tom, jak prožívá a vidí svou mateřskou dovolenou. Věci, o kterých jen samy v hlavě přemýšlíte, trápíte se jimi, užíráte se, vyčítáte si je, pochybujete, přesně tyto věci Eva v rozhovoru otevře. Naprosto lidsky, krásně a nedělá z toho vědu.

Dejme si ruku na srdce maminky. Eva otevřela témata, která jsou v naší společnosti stále tabu. My ženy některé věci nepřiznáme ani před kamarádkami. Některé věci nepřiznají ani kamarádky před námi. A všechny si někdy hrajeme na hrdinky. Chceme všechno zvládnout a být DOST DOBRÉ MATKY 🙂 (Pozn. což je mimochodem v psychologii i terminus technicus, „good enough mother“.)

Když před vámi sedí osoba, která tohle všechno bez váhání otevírá, pojmenovává, jednu věc za druhou, jakoby vás pohladila po duši. I proto si podcast a jeho pokračování nenechejte ujít. Nechejte se vyprávěním pohladit po duši i vy. Zapomeňte chvíli na to, co všechno chcete zvládat. Nasávejte z podcastu atmosféru toho, že jsme všechny na jedné lodi. A že nemusíme být a nejsme dokonalé. A přesto jsme DOST DOBRÉ MATKY 😉

Velmi Evě děkuji za to, že pozvání do podcastu přijala. Natáčení bylo velmi vřelé! A moc si přeji, aby byla i nadále spokojená jak v pracovním, tak aktuálně hlavně v soukromém životě.

Velké poděkování patří i našim rodinám, za velkou podporu při natáčení.

A teď už vám přeji pěkné pokoukání/ poslouchání! Nezapomeňte prosím na ODBĚR kanálu Nikola Kotalová – Dělej co miluješ! A pokud se vám díl líbí, prosím o sdílení Vašim přátelům či známým.

Krásné dny

Vaše Nikola Kotalová

Nikola

Psycholožka ve zdravotnictví v oboru klinické psychologie, 34 let. Maminka dvou malých dcer, aktuálně na MD.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *